De eerste liters van ons vloeibare goud

De eerste liters van ons vloeibare goud

Het was 30 oktober 2019. De dag waarop ik voor het eerst 'mijn eigen' vloeibaar goud in handen had: olio extravergine d'oliva di Lorenzetto. Aan dit ultieme moment ging een heel proces vooraf.

In juli 2019 kochten mijn man en ik een 100 jaar oude boerderij in onze favoriete Italiaanse regio: De Marken. De boerderij kwam met een 50 jaar oude olijfboomgaard. Een erfenis die we meteen in ons hart sloten. Met volledig gebrek aan kennis zochten we bij de eerste snoeibeurt uit hoe het moest. Midden in de olijfboomgaard bekeken we een filmpje op YouTube voor de instructies. Niet wetende dat er wel honderden soorten bomen zijn die op hun eigen manier gesnoeid kunnen worden. Langsrijdende Italianen schudden hun hoofd bij het zien van onze snoeimethode, 'zo kon het echt niet'. Onze naaste buurman kon het niet meer aanzien en schoot ons te hulp. Hij deed voor hoe het wel moest. We sloegen de handen ineen en al snel waren alle bomen onder handen genomen.

Maanden later, op 29 oktober, was het eindelijk zover. De dag waarnaar mijn man en ik enorm hadden uitgekeken, we konden gaan plukken! Onder toeziend oog van dezelfde buurman legden we de netten neer en klommen we in de bomen om de olijven eruit te schudden. Na het schudden verzamelden we de olijven in kratten. Deze kratten werden opgehaald door Frantoio Brignoni, het bedrijf waar de olijfolie zou worden geperst. Bij de Frantoio geldt dat je minimaal 250 kilo gewicht aan olijven moet hebben om niet te worden samengevoegd met olijven van andere boeren. Omdat we ruim voldoende kilo's hadden, werden onze olijven apart geperst. De olie werd dus ook echt alleen gemaakt van onze olijven.

Het totale persproces is geweldig om te zien, je eigen olijven geperst zien worden tot olie is magisch. Dat je aan het einde van het proces de olie in het vat ziet vloeien zorgde bij ons voor kippenvel. Het bottelen en etiketteren volgden; onze eigen olijfolie was een feit. Wauw wat waren we beretrots en dat zijn we nog steeds!