"De fles olijfolie staat altijd midden op de tafel!"

"De fles olijfolie staat altijd midden op de tafel!"

Spannend! Vandaag ontmoet ik de eigenaren van de olijfboomgaarden met wie we gaan samenwerken. Het is 17.00 uur. Voor Italiaanse begrippen een prima tijdstip voor een afspraak. Samen met Christian en Alice van Frantoio (olijfperserij) Brignoni en mijn dochter Sam - verantwoordelijk voor de social media van Di Lorenzetto – rijden we naar het eerste adres. Ik rijd achter Christian aan door kleine straatjes en langs bossen en door heuvels waar ik nog niet ben geweest. Het is er prachtig. Net als ik denk dat we niet meer verder kunnen zien we Gianluca staan. Vandaag ontmoeten we elkaar voor het eerst en praten we over werkwijzen, typen olijven en de export van hun mooie product naar Nederland. Maar vooral zullen we het hebben over de familie-historie en hoe het zo gekomen is. Prachtige verhalen, vol trots en passie. Ik ben zelf ook trots. Mijn eigen dochter is er bij, ze stelt veel vragen, noteert alle antwoorden en maakt foto’s van de gaarden en van de boeren.


Voor mij staat Gianluca Fattorini, een van de vier broers die samen een olijfgaard runnen in de heuvels van Roncitelli in de gemeente Senigallia. Verspreid over hun terrein van 500 hectare staan 3000 olijfbomen van verschillende soorten. Gianluca is een grote sterke man met een super karakteristiek hoofd; hij heeft enorme werkhanden. Als hij gaat praten stralen zijn ogen. Zijn zoon komt er bij staan en het plaatje is compleet, samen met drie broers runnen zij de olijfgaard sinds hun vader en zijn broer deze zo’n 80 jaar geleden kochten. Symbolisch genoeg komt de familie van origine uit Corinaldo, het dorp waar wij zelf onze olijfboomgaard hebben. Hij vertelt dat hun olijfboomgaard zo groot is dat ze bijna twee maanden nodig hebben om te oogsten. En dat de smaak echt geweldig is. Ik vraag hem waar hij olijfolie voor gebruikt. “Voor wat niet?” zegt hij geanimeerd. “De fles olijfolie staat altijd midden op de tafel. Zo kan ik er makkelijk bij”. We sluiten het gesprek lachend af en proosten met een heerlijk fruitig sherrylikeurtje. Tenslotte krijgen we nog een fles mee. “Zodat jullie het ook thuis kunnen proeven".

Daarna stappen we in de auto en rijden we voor een afspraak om 18.30 uur naar Giovanni Pierpaoli. Giovanni is geen boer van origine. In het dagelijks leven werkt hij bij een bedrijf dat industriële naaimachines maakt. Ondanks dat is Giovanni intens betrokken bij de groei van zijn olijfbomen en de productie van de olijfolie. Hij vertelt met liefde over hoe hij de olijfgaard erfde van zijn vader Gionpaolo. Zijn vader kocht het land in de 80-er jaren en bouwde er een prachtige olijfgaard met drie verschillende soorten olijven die samen een heerlijk fruitige en zachte blend geven. De 350 bomen van Giovanni staan niet verspreid over het land maar zijn geplant in groepen en staan dichter op elkaar. Zo kunnen veel bomen sneller en makkelijker geplukt worden. En natuurlijk alles met de hand. Om de olijfbomen goede olijven te laten leveren werkt hij nauw samen met Christian van de perserij. Christian weet heel veel van olijfbomen en het realiseren van een goede kwaliteit olie. Samen leiden ze ons rond in de olijfboomgaard en vertellen honderduit; over de soorten, de grond, de bevruchting, de groei en de oogst. En weer leer ik bij!

Ik voel me bevoorrecht. Wat fantastisch om hier te zijn. En dat we straks ook de olijfolie van deze olijfgaarden kunnen aanbieden maakt me zo blij. Ik kan niet wachten!