Nieuwe Plannen en keuzes maken!

Nieuwe Plannen en keuzes maken!

De lente is begonnen. Ook al voelt het qua temperatuur in Nederland nog niet helemaal zo. Onze olijfbomen in Italie lijken de winter gelukkig goed overleefd te hebben. Op dit moment hebben we op Di Lorenzetto drie soorten olijfbomen staan, de Frantoio, Raggia en Leccino. Deze olijvensoorten bepalen de smaak van onze olijfolie: zacht en fruitig met een heel klein bittertje. Sinds de oogst van 2020 zijn we door corona niet meer in Italië geweest, maar die tijd hebben we goed besteed aan het maken van plannen. We gaan bijvoorbeeld nieuwe olijfbomen planten van een ander soort. Hiermee willen we onze klanten nog meer keus bieden. De bomen, grond en onze kat Peppie worden in de tussentijd liefdevol verzorgd door buurman Mauro.

350 of 1000 olijfbomen?

In april rijden we weer naar Corinaldo en dan staat meteen een eerste afspraak met een heuse agronoom. Dat is iemand die veel meer verstand heeft van landbouwgrond en de ontwikkeling en het beheer van olijfbomen dan wij. Want hoe is onze grond samengesteld en voor welk type olijfboom is het geschikt? En als je nu denkt dat we er zijn, dan is het antwoord neeeee, want ook moeten we nog bepalen hoeveel bomen we dan gaan plaatsen. 350 grote of 1000 kleintjes.  Ik vind het maar lastig. Gaan we voor het romantische ideaalbeeld van een mooie olijfboomgaard met grote bomen? Of wordt het met 1000 bomen een meer op productie gerichte boomgaard, inclusief irrigatiesysteem. Ik heb werkelijk nog geen idee. Het enige dat zeker is: in september gaan de bomen de grond in!

Bottelen en proeven in Nederland en Italie

Hier in Nieuwerkerk aan den IJssel staan we intussen ook niet stil. We zijn bezig met de bouw van een bedrijfspand. Heel spannend, want ook daar komt een aantal dromen samen. Een eigen plek voor het bottelen en etiketteren van onze olijfolie en het organiseren van proeverijen voor liefhebbers. Want ook dat is super om te doen. Mensen kennis laten maken met de smaak van echte extravierge olijfolie. Als alles volgens planning verloopt, wordt het pand in juni opgeleverd. Ruim op tijd voor onze oogst van dit jaar. Ook in Italie zullen we straks proeverijen gaan organiseren. Ons plan is dat straks voor toeristen middenin onze olijfboomgaard te doen. lekker samen met een versnapering. Maar ik moet keuzes maken .... dus dat wordt volgend jaar pas!

Leren over olijfolie

Je kunt inmiddels wel zeggen dat olijfolie mijn passie is. Ik wil meer weten, er meer mee doen! Daarom start ik een opleiding bij de Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva. In mei start ik met de eerste week ‘technical course’ en na het behalen van mijn certificaat kan ik door voor de ‘advanced training’ die in totaal twee jaar duurt. Best wel lang ja, maar ik doe dit ook omdat ik het diploma nodig heb om professioneel proever te mogen zijn voor het Olijfolie Instituut.

Sinds eind vorig jaar ben ik met vier anderen druk bezig dit instituut op te richten. Het instituut gaat straks een keurmerk voor olijfolie uitgeven. Er wordt namelijk helaas teveel slechte olijfolie verkocht. Door dit keurmerk weet jij straks in de winkel wat je koopt, worden inkopers gefaciliteerd bij het samenstellen van het assortiment én bieden we olijfolieproducenten een goede ingang op de Nederlandse markt.

Wat minder kookfilmpjes

Ja, de komende maanden zijn best vol. Het opnemen van de kookfilmpjes ‘Koken met Olijfolie’ is er daarom ook wat bij ingeschoten. Wist je dat een filmpje van 5 minuten mij en mijn dochter Sam minstens een dag werk kost? En dat is best veel in deze drukke periode. Het is daarom even goed zo. Niet alles tegelijk. Ondertussen rij ik rond met bestellingen en ben ik vaste klant bij PostNL. Het gaat goed met de bestellingen namelijk! Na een bericht op de socials van foodblogster “Francesca Kookt” werd het helemaal een gekkenhuis. Echt, we wisten niet wat er gebeurde! Onze oogst van 2020 is nu bijna uitverkocht. Zo trots dat mensen ons product waarderen! Wat begon als een bij-activiteit is inmiddels een belangrijk deel van ons leven geworden!

6e33791a70jpge81c1d801ajpg